Kast 9: Documenten

Kast 9: Documenten

Waan je in een donkere kamer, waar vijf notabelen aanschuiven om een grote eikenhouten tafel, de voorzittershamer in de aanslag. Het was het jaar 1852, waarin het Schoolbestuur van het Christelijk Bijzonder Lager Onderwijs de scholen in de Jozinastraat te Terneuzen en de Lagere School in Driewegen onder hun hoede had. Bestuurslid zijn was in die jaren een erebaantje.

Daarom lieten de vijf heren zich maar al te graag fotograferen. In het klasje is hun staatsieportret van ruim 150 jaar geleden nog steeds te bewonderen.

Meer weten?

Van oudsher werd er al zuinig met de centen omgesprongen.
De cijfers over de jaarwedde van de meester en het schoolgeld
van de kinderen, opgetekend in de kasboekjes uit 1853 en 1885,
getuigen daarvan.

De handgeschreven notulenboeken uit die tijd verhalen uitvoerig de gang en wandel in de twee genoemde Christelijke Lagere Scholen.

Op Openbare scholen was de gemeente de baas. Bijzondere scholen, gesticht door particulieren of kerk moesten zelf voor statuten en een huishoudelijk reglement zorgen. Veel van die jaarboekjes zijn gelukkig bewaard gebleven.

Mocht u ervan uitgaan, dat zo’n honderd jaar geleden de leerlingen zich altijd keurig netjes gedroegen, zult U bij het zien van het strafwerk uit 1927, uw mening danig moeten herzien:
‘Ik moet mij fatsoenlijk gedragen in de klas …’

Met aan de achterkant:
‘Mijn gedrag is nog niet veel verbeterd’.