Schoolarts / -tandarts

Schoolarts / -tandarts

Eén keer per jaar werd op school het onderwijzerskamertje ontruimd en ingericht als onderzoekskamertje voor de Schoolarts. Sommige leerlingen keken huiverig uit naar het bezoek aan de schooldokter.

In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, keek de dokter naar je lengte en je gewicht. Voor de oogcontrole moest er even gelezen worden vanaf een grote kaart en heel je lichaam werd beluisterd, geïnspecteerd en zeer nauwkeurig onderzocht.

Bij kinderen uit de 6e klas werd even in het onderbroekje gekeken om te zien hoe ver de lichamelijke ontwikkeling gevorderd was. Velen herinneren zich het schaamtegevoel dat ze daarbij ervaarden.

Om tuberculose op te sporen werden er op de arm van de schoolkinderen krasjes aangebracht, die een week later werden gecontroleerd.

Het verplichte bezoek aan tandartsbus was voor veel kinderen een nachtmerrie.Tijdens de ochtend, wanneer jouw klas aan de beurt was, werd er weinig opgestoken van de reken- en taallessen van de juf. Het kwam ook voor, dat de ouders vanwege hun werk niet aanwezig konden zijn. Dan nam de juf je mee aan het handje en probeerde zij je gerust te stellen.

In 1955 ging 1/3 van alle kinderen naar de schooltandarts. Na 1970 zette de neergang in omdat veel kinderen, los van school, de tandarts bezochten.