Kast 4A: Geschiedenis

Kast 4A: Geschiedenis

Toen de Romeinen in 50 v.Chr. naar Nederland kwamen, woonden hier Germaanse stammen. Het waren eenvoudige boeren. Hun doden begroeven ze onder zwerfstenen, de zogenaamde Hunebedden. De Romeinen brachten welvaart met zich mee: ze bouwden vestingen, er kwamen winkeltjes en herbergen en ze legden wegen en waterwegen aan.

De geschiedenislessen waren eenvoudig. Je kreeg van de meester een stempel in je schrift van een belangrijk iemand uit de geschiedenis.Daarna schreef je alle informatie van die persoon of gebeurtenis van het schoolbord over.

Midden tussen alle geschiedenisboeken, die bol staan met informatie en spannende verhalen, staat een kleurrijke serie gefiguurzaagde schildjes. Dit aanschouwelijk geschiedenismateriaal is rond 1915 gemaakt door bovenmeester Stuij uit Biggekerke. Samen vormen ze de geschiedenisleerlijn van ons land: vanaf de jagers en de vissers in plaggenhutten, tot aan het eind van de 80-jarige oorlog in 1648.

Voor de betekenis van ieder schildje, verwijzen we naar de informatiekaart aan de vitrinekast.

Meer weten?

In de fotolijstjes zien we belangrijke personen uit onze Vaderlandse Geschiedenis.

Zij hebben allen een grote bijdrage geleverd bij de tot standkoming van de Nederlandse Grondwet.

Dit zijn afbeeldingen van gebeurtenissen en personen uit de Vaderlandse Geschiedenis. Deze stempels zijn de voorlopers van het stencilapparaat, de vloeistof-duplicators en het latere kopieerapparaat.